Hoe je de lockdown door komt met een avond klok

Hoe je de lockdown door komt met een avond klok

De huidige lockdown duurt maar voort. En als ik de media zo volg begrijp ik dat we nog wel even thuis zitten. Niet leuk maar wel nodig.  Afgelopen week had ik een online gesprek met een aantal medewerkers van een opdrachtgever. We waren in gesprek over wat de huidige lock-down doet en wat de gevolgen zijn van het volledig vanuit huis werken.

Daarbij bleek al wel dat het voor velen best lastig is omdat ze de afwisseling, het contact met collega’s en de gesprekjes bij de koffiemachine missen. Door het gemis aan contacten met collega’s en klanten gaan alle dagen meer en meer op elkaar lijken en wordt de gezelligheid van de collega’s enorm gemist. Allemaal zaken waar je normaal energie van krijgt. Het aantal ‘energiegevers zijn echter een stuk minder op dit moment.

Daarnaast is het ook zo dat de situaties waarin mensen thuis werken niet altijd ideaal zijn. Soms werkt de partner ook thuis en zit die vaak met Teams, Zoom of ouderwets met de telefoon te bellen. De kinderen vragen aandacht en thuis studie, sommigen mensen werken aan de keukentafel bij gebrek aan aparte werkruimte en weer anderen wonen alleen en vliegen tegen de muren op. Allemaal zaken die energie vragen, zo niet vreten.

Vind een goede energiebalans

Het is dus van belang om een goede energiebalans te vinden. Belangrijk om de energievreters zo veel mogelijk te verminderen en daarnaast te zorgen dat er voldoende energiegevers zijn verdeeld op de dag.

In het gesprek met de medewerkers kwamen we er ook achter dat men het lastig vindt om de ruimte te nemen om die energiegevers te creëren. Een van hen zou heel graag willen hardlopen maar voelde niet de vrijheid om overdag te gaan hardlopen. Deze medewerker had, net als heel veel anderen, last van het 9 tot 5 patroon, met de overtuiging dat ze tussen die tijd bereikbaar en productief moet zijn.

Ik kan me zelf ook nog goed herinneren dat toen ik bijna 10 jaar geleden voor mezelf begon ik boven op kantoor zat en om tien over vijf dacht ‘ohh, ik mag naar beneden’ waarna direct het besef kwam, van wie ook al weer. Die gedachten heb ik nog zeker een half jaar gehad voor ik los kwam van die overtuiging. Dus zelfs als eigen baas merk je dat je tussen de oren zo in een werkritme zit dat je daar niet makkelijk uit stapt.

Over-compenseren van medewerkers

Daarnaast bestaat er bij medewerkers ook nog wel eens de neiging om wanneer ze thuis werken te gaan over-compenseren. Thuis werken de meeste mensen effectiever en daardoor zijn ze eerder klaar met hun werk. Veel mensen zullen echter wel de tijd vol maken omdat ze anders het idee hebben dat ze spijbelen. Ik hoor zelfs verhalen dat mensen meer uren maken dan 8 uur per dag omdat ze anders bang zijn dat anderen denken dat ze de kantjes er van af lopen.

Het 9 tot 5 patroon en het gevoel dat je moet compenseren voor het feit dat je thuis werkt legt een deken van verplichting over de medewerker. Die deken maakt dat de dagen langer worden, meer op elkaar gaan lijken en op den duur meer energie gaan kosten.

Ga in gesprek met je medewerkers!

Als (super)werkgever is het dus goed om in gesprek te gaan met medewerkers om samen met hun de behoeften te bespreken en om samen die patronen te doorbreken. Hoe kan een medewerker energiegevers toevoegen aan zijn dag. Voor de een is dat een lange wandeling, voor de ander is dat een uurtje sporten, voor weer een ander is dat een leuke ontspannen activiteit met de kinderen of gewoon even thee drinken met een vriend of goede buur.

Door met medewerkers in gesprek te gaan en de ruimte te geven de werkuren vrij in te delen zorg je er voor dat de medewerker zich meer vrij en gesterkt voelt om de dag zo prettig mogelijk in te delen. Alleen die vrijheid al geeft meer energie omdat het keurslijf soms juist energie kan kosten. Dus alleen het gesprek voeren kan al energie opleveren.

Wees als werkgever duidelijk in wat je verwacht van je medewerkers, maak prestatie afspraken zodat de medewerker zelf kan bepalen wanneer en hoe hij het werk inricht. Hou er daarbij ook rekening mee dat door het uitblijven van de koffiepauzes, de praatjes de afleidingen de medewerkers thuis vaak effectiever en productiever zijn dan op kantoor.

Samen op zoek naar energiegevers

Denk daarnaast ook na over energiegevers voor jullie medewerkers. Door het belang van energiegevers te bespreken, door medewerkers daar zelf van bewust te maken en door mee te denken over mogelijke energiegevers zorg je dat medewerkers beter kunnen omgaan met de thuiswerk situatie.

Praktisch kan je bij energiegevers denken aan sporten, buiten zijn, mensen zien, een powernap, met de hond wandelen in het bos, de natuur in etc. Wanneer een medewerker rond de middag even een uurtje gaat wandelen in het bos dan laadt dat zo op dat hij of zij in de middag veel productiever is dan wanneer er aan een stuk door gewerkt wordt. Zeker met de komende avondklok is het van belang om daglicht te zien en ruimte te ervaren en om af en toe mensen te zien binnen de mogelijkheden die ons nog geboden worden.

Zorg er als werkgever ook voor dat je actief contact houdt met je medewerkers. Heb regelmatig even contact hoe het gaat, waar de medewerkers tegen aanlopen en wat jij zou kunnen doen om de medewerkers te ondersteunen. Aandacht is belangrijk in deze. Een kaartje of een klein presentje en bedankje van de werkgever zijn ook goede energiegevers. Het gevoel dat mensen ergens bij horen en gewaardeerd worden is extra belangrijk in deze thuiswerk tijden.

Ga dus met medewerkers in gesprek, geef de ruimte om de dag vrij in te delen en help de medewerkers met het doorbreken van het 9 tot 5 patroon. Dan help je de medewerkers de Coronatijd door.

    Laat je e-mail achter en ontvang handige tips in onze periodieke nieuwsbrief!


    2022-12-02T13:28:43+00:00