Gedoe binnen je bedrijf, en nu?

Herken je dat, gedoe in jouw bedrijf? Een medewerker die altijd in de weerstand zit, een afdeling die niet goed functioneert, een manager die zijn team niet goed kan motiveren, medewerkers die elkaar steeds in de haren zitten enzovoort. Gedoe komt in vele vormen en verschijningen en kan de productiviteit behoorlijk onder druk zetten.

Lossen we even op?!

Soms is gedoe met 1 goed gesprek op te lossen. Maar in de meeste gevallen is niet altijd helder waar het gedoe vandaan komt. Gedoe waar je niet direct de vingers achter krijgt omdat de oorzaak verscholen ligt. In zo’n geval krijgt 1 medewerker vaak de schuld, maar zelfs als deze medewerker weg is blijft het gedoe bestaan. Soms neemt een andere medewerker die rol zelfs over.

In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een probleem dan ook niet alleen aan 1 persoon. Daarbij ligt de oorzaak van het gedoe vaak op een andere laag dan waar hij zichtbaar wordt. Vaak op een of twee managementlagen erboven. En vaak is er niet 1 oorzaak voor een probleem, maar spelen er vaak meerdere issues tegelijk. Ook de cultuur, de (mentale) veiligheid en het systeem kunnen bepalend zijn voor gedoe in de organisatie of op een afdeling.

Medewerkers maken veel fouten, wat is er aan de hand?

Als voorbeeld kan je denken aan een team dat niet lekker functioneert, veel fouten maakt, niet meedenkt en heel passief hun werk doen. Er lijkt een dikke laag stof op te zitten. Dit kan komen doordat de afdelingsleider aan met micro-managen is geslagen waardoor ideeën niet meer gehoord worden, medewerkers houden dan op met denken. Deze teamleider is misschien wel gaan micro-managen omdat hij moeite heeft om zijn targets te halen maar niet om hulp durft te vragen bij zijn manager. Zijn manager is namelijk zeer ambitieus en wil niet horen dat iets niet haalbaar is. In dit voorbeeld gaat er dus op 3 lagen iets mis.

De uitdaging is dus altijd om de onderliggende oorzaak zichtbaar te maken om het probleem echt te kunnen aanpakken. Maar wat dat lastig maakt is dat de oorzaak vaak in de onderstroom verscholen gaat. Er wordt niet makkelijk over gesproken. Uit loyaliteit, uit gewoonte, omdat het niet veilig is of omdat men ‘toch niet gehoord wordt’.

Als ondernemer is het soms fijn als er even iemand met je mee kijkt

Als je er als ondernemer / manager zelf niet meer uit komt is het in een dergelijk geval raadzaam om door een externe partij een onderzoek te laten doen. Een externe coach kijkt met afstand naar het bedrijf, is veilig(er) voor de mensen om tegen te praten en de coach kijkt met een systemische bril naar de organisatie.

Tijdens zo’n onderzoek, de nulmeting, gaan we in gesprek met de mensen in de organisatie. Betrokkenen en de mensen daarom heen, ook door de lagen heen. We gaan dus in gesprek met MT leden, met medewerkers van verschillende afdelingen, managers. Met een representatieve doorsnede van de organisatie. We onderzoeken thema’s als leiderschap, veiligheid, ambitie, kaders, belemmeringen etc. om zo een helder beeld te krijgen.

Door de juiste vragen te stellen, door goed te kijken en te luisteren naar signalen, door incongruenties op te merken en door goed door te vragen naar de onderstroom wordt veel zichtbaar van wat er zich onder de waterlijn afspeelt.

Aansluitend worden de uitkomsten tijdens een bijeenkomst aan de betrokken personen gepresenteerd waarna eventuele oplossingen besproken kunnen worden. Die oplossingen kan zelfstandig worden uitgerold en naar behoefte willen daar ook graag bij ondersteunen.

Wil je meer weten over wat een 0-meting jouw bedrijf kan opleveren, kijk dan op de website:

Superwerkgever
Superwerkgever.nl ondersteunt bedrijven na ontslagrondes of een reorganisatie om het teamgevoel en de moraal te herstellen. Een verzuurde moraal is schadelijk voor ieder bedrijf en daarom ontzettend belangrijk om aan te pakken. Superwerkgever.nl maakt hierbij gebruik van een aantal beproefde methodieken. Ieder bedrijf is anders en daarom is onze inzet in 100% van de gevallen maatwerk! Neem gerust contact op voor een kennismaking.

 

 

Direct contact met Superwerkgever

    Laat je e-mail achter en ontvang handige tips in onze periodieke nieuwsbrief!


    2023-05-22T11:37:48+00:00