Blogs en inspiratie:
Op deze pagina vind je alle blogs van Superwerkgever.nl. Met de blogs willen we een indruk geven van wat Superwerkgever voor jou, jouw bedrijf en voor jullie medewerkers kan betekenen. Uit de diverse blogs kan je tips, inspiratie en nieuwe ideeën halen die jou weer een stapje dichter kunnen brengen naar het worden van een superwerkgever. Je kan ons ook volgen op de socials via Facebook, LinkedIn of Instagram waar we regelmatig nieuwe informatie plaatsten. Je kan je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoef je niks meer te missen.
Wil je liever een persoonlijk gesprek, neem dan gerust contact met ons op.
Ontslagronde maakt gehakt van je bedrijf!
Ontslag heeft impact op je bedrijf Soms loop je als ondernemer tegen een lastige periode aan. Een crisis, een tegenvaller in de markt, een grote klant die wegvalt of je verkoopt een product dat niet meer zo in trek is. Als ondernemer moet je helaas soms beslissingen maken die van invloed zijn op het personeelsbestand. Medewerkers [...]
Heb jij wel eens gedoe in jouw bedrijf?
Gedoe binnen je bedrijf, en nu? Herken je dat, gedoe in jouw bedrijf? Een medewerker die altijd in de weerstand zit, een afdeling die niet goed functioneert, een manager die zijn team niet goed kan motiveren, medewerkers die elkaar steeds in de haren zitten enzovoort. Gedoe komt in vele vormen en verschijningen en kan de productiviteit [...]
Onderstroom, er speelt iets onder de oppervlakte…
Onderstroom ligt op de loer! Ken je dat gevoel dat je als bedrijf met de stroom mee vaart? Dat alles lijkt te lukken binnen een gestroomlijnd harmonieuze omgeving? Hier en daar stuur je iets bij maar alles lijkt de juiste kant op te gaan? En ken je dan ook het gevoel dat de vooruitgang dan toch [...]
Pas je je niet aan? Dan sterf je uit!
Stilstand is achteruitgang en als je je als bedrijf niet aanpast aan de nieuwe norm, dan sterf je uit! Zo gaat het in de dierenwereld maar ook in het bedrijfsleven. De wereld is continu in beweging en verandert continu; nieuwe technieken, een wereldcrisis, de roep om duurzaamheid en laten we niet vergeten het personeelsgebrek en de grondstof schaarste. De wereld en daarmee ook de markt, zijn continu in beweging.
Mijn medewerkers functioneren niet!
Mijn medewerkers functioneren niet Een 5 stappenplan voor werkgevers & managers Soms spreek ik ondernemers die klagen over een van hun medewerkers of erger; een heel team! Ze werken niet snel genoeg, denkt niet mee, boeken geen resultaten, komen afspraken niet na… noem maar op. Al deze situaties hebben 1 ding gemeen; de onmacht en frustratie [...]
Hoe behoud ik mijn medewerkers?
Hoe behoud ik mijn medewerkers? Handige tips voor het binden en boeien van medewerkers in een krappe arbeidsmarkt Hoe behoud ik mijn medewerkers in deze krappe arbeidsmarkt. Een onderwerp dat veel werkgevers de nodige hoofdbrekers kost. Enige tijd geleden kreeg in een Arbeidsmarktonderzoek van het UWV in de mail. Tekorten doen zich in vrijwel alle beroepsgroepen, [...]
Laat het ze lekker uitzoeken!
Laat het ze lekker uitzoeken! Hoe je als manager druk kan zijn met brandjes blussen of juist niet… In mijn werk als bedrijfscoach kom vaak in gesprek met managers die klagen dat ze druk zijn. Ik herken dat natuurlijk direct als ongezonde stress en dus werkmateriaal om van te smullen. ‘Waar ben je dan zo druk [...]
Kan jij als manager ook wel wat zelfreflectie gebruiken?
Iedere manager, werkgever, CEO, ondernemer kijkt wel eens in de spiegel. Meestal om te zien of het haar goed zit of dat de kleding nog netjes zit. Maar hoe vaak kijk jij figuurlijk in de spiegel? Hoe vaak ben jij bezig met de vraag, hoe doe ik het eigenlijk? En wat vinden anderen daarvan? Ik krijg regelmatig de vraag om een team te trainen omdat het team niet optimaal zou functioneren volgens de manager. Tijdens de inventarisatie is een van de vragen die ik vaak stel ‘Wat heb je er zelf al aan gedaan?’ en ‘Wat is de reden dat het jou niet is gelukt?’.
Werk jij als ondernemer ook meer dan 60 uur per week? En wil je daar van af?
Veel ondernemers zijn heel druk, er ligt veel op het bordje. Want uiteindelijk ben jij als ondernemer overal voor verantwoordelijk. Daarbij willen de meeste ondernemers zich graag overal mee bemoeien en/ of alles monitoren. Het gevolg daarvan is dat er al gauw 60 uur gewerkt wordt, zo niet nog meer. Maar is meer dan 60 uren werken wel nodig?
Wat doe jij als een medewerker onvoldoende functioneert? Een 5 stappenplan
Soms spreek ik ondernemers die klagen over een van hun medewerkers. Hij of zij werkt niet snel genoeg, denkt niet mee, doet niet wat hij moet doen, komt zijn afspraken niet na… noem maar op, allemaal verschillende redenen waarom iemand minder goed functioneert. Ze hebben echter allemaal 1 ding gemeen, de onmacht van de werkgever/ondernemer. Wat doe je met een medewerker die niet lekker uit de verf komt?
5 tips om jouw medewerkers voor jouw bedrijf te behouden
Soms spreek ik ondernemers die klagen over een van hun medewerkers. Hij of zij werkt niet snel genoeg, denkt niet mee, doet niet wat hij moet doen, komt zijn afspraken niet na… noem maar op, allemaal verschillende redenen waarom iemand minder goed functioneert. Ze hebben echter allemaal 1 ding gemeen, de onmacht van de werkgever/ondernemer. Wat doe je met een medewerker die niet lekker uit de verf komt?
Het belang van een veilige werkomgeving
De afgelopen dagen zag ik in de krant 2 stukken voorbij komen over een schrikbewind bij museum de Fundatie en bij Talpa. Twee voorbeelden van een directeur die een succes maken van een bedrijf, maar wel ten koste van de medewerkers. De Fundatie is onder de directeur enorm gegroeid en ook John de Mol heeft diverse successen behaald met onder andere The Voice.
5 tips voor een lerende organisatie
Je hoort veel over ‘een leven lang leren’ en ‘een leven lang ontwikkelen’. Leren houdt niet op na de school tijd. Zeker de generaties Y en Z zijn meer en meer met hun persoonlijke ontwikkeling bezig en vragen ook de mogelijkheden daarvoor van hun werkgever.
De voordelen van interne trainingen voor jouw bedrijf
Voor de Coronacrisis was ik op vakantie in Frankrijk. Terwijl ik in de rij stond bij de kassa van de supermarkt trok een wat oudere dame een chequeboekje uit haar tas en begon een cheque uit te schrijven. Iets wat we in Nederland al sinds 2002 niet meer kennen. Op het moment dat je die ‘oude’ technieken ziet dan realiseer je je weer dat de wereld continu in beweging is.
Van functies naar rollen: de 4 voordelen van een ‘kikkerdril structuur’
Managers denken graag in plaatjes. In veel organisaties worden daarom de verschillende functies binnen het bedrijf weergegeven in een organogram. Het klassieke organogram gaat uit van een hiërarchie en deze wordt van boven naar beneden weergegeven waarbij alle functies en afdelingen schematisch worden weergegeven.
BLOG: Hou toch op met beoordelingsgesprekken
Ik hoor regelmatig zowel managers als medewerkers klagen dat de functionerings- of beoordelingsgesprekken er weer aan komen. Een hele last voor de manager die moet proberen om voor de deadline 10 tot 20 gesprekken te voeren met zijn medewerkers. Van de HR had hij een formulier gekregen dat hem kan helpen om de beoordelingsgesprekken te voeren. Ik hoorde de manager zuchten: “Ik zal blij zijn als we dat weer gehad hebben”.
BLOG: Hoe ga je als bedrijf verder na een ontslagronde?
Soms loop je als ondernemer tegen een lastige periode aan. Een crisis, een tegenvaller in de markt, een grote klant die weggaat of je verkoopt een product dat niet meer zo in trek is. Tegenslagen die maken dat je in moet grijpen, dat je lastige beslissingen moet nemen om de voortgang van het bedrijf veilig te stellen.
BLOG: Hoe jij de winst in jouw bedrijf kan optimaliseren
Iedere ondernemer is bezig om zijn bedrijf winstgevend te maken. De mate van winstgevendheid wordt onder meer bepaald door het verschil in de kosten en de baten. Dat betekent dat zowel de kostenkant en de inkomstenkant van invloed zijn op de winstmarge. De grote vraag is echter, heb je voldoende inzicht in de cijfers en in hoe jij de winst kan optimaliseren?
BLOG: Mini-handleiding samenwerken op afstand
Vorige week heb ik in de blog geschreven over het belang van contact houden met je medewerkers in crisis tijd en tijdens het op afstand thuis werken. Daarbij heb ik een aantal tips gegeven voor het voeren van ‘het echte gesprek’. In deze blog wil ik inzoomen op het contact houden op afstand. Veel medewerkers werken tegenwoordig helemaal of een aantal dagen per week thuis en daarmee is de afstand tussen de medewerkers onderling en de medewerkers en het management groter dan wanneer iedereen op kantoor werkt.
BLOG: Hoe verminder je ziekteverzuim in crisistijd?
In tijden van crisis wordt er extra veel gevraagd van de medewerkers en managers binnen een bedrijf of organisatie. Door een hogere werkdruk, door langdurig thuiswerken of door een onzekere situatie wordt de (psychische) druk op de medewerkers en managers extra hoog. De mens is vanuit de natuur gewend om met spanning om te gaan, ten tijde van stress komen we in een verhoogde staat van paraatheid waardoor we veel aan kunnen.
BLOG: De 6 basisbehoeften van gemotiveerde medewerkers
Afgelopen week sprak ik met een ondernemer die aan het mopperen was op een van zijn medewerkers die in zijn ogen weinig gemotiveerd was, de kantjes eraf liep, zich met de verkeerde dingen bemoeide en slecht wilde luisteren. Daarbij ontstond een mooi gesprek, over de frustraties die je soms kan hebben over medewerkers, waarbij we gelukkig snel verder konden over wat je als ondernemer kan doen om medewerkers te motiveren.
BLOG: Van BiBo-medewerker naar gemotiveerde medewerker!
Heb jij ze ook, die ‘ingeslapen’ medewerkers die niet meer te veranderen lijken en alleen nog op routine het werk doen? In mijn laatste blog van de 7-delige blogserie “Hoe word je een Superwerkgever?”, heb ik geschreven over de BiBo-medewerker (BiBo = bakje in, bakje uit). In deze blog wil ik verder ingaan op de vraag hoe om te gaan met eventuele BiBo-medewerkers in jouw bedrijf.
BLOG: Zo doe je aan goed werkgeverschap in crisistijd
Het zijn rare tijden… Gelukkig krabbelen we weer wat op nadat in maart rigoureuze beslissingen genomen werden. En sinds die beslissing is er veel gebeurd. Een enorme druk op de zorg, bedrijven met (veel) minder omzet en zelfstandigen die de agenda leeg geveegd zagen worden. Door de lockdown werden medewerkers gedwongen om thuis te werken, om te leren omgaan met Teams en met Zoom en om op afstand hetzelfde werk te doen als normaal.
BLOG: In 7 stappen naar een leercultuur – Stap 7: Samen werken aan hogere doelen
Mijn droom is om van iedere werkgever een Superwerkgever te maken. Daarom neem ik je in deze 7 stappen mee in wat jij kan doen om een superwerkgever te worden. Belangrijk daarbij is het creëren van een leercultuur binnen jouw organisatie. In een leercultuur wordt het voor medewerkers en managers mogelijk om zich kwetsbaar op te stellen, om feedback te ontvangen en om zichzelf te gaan ontwikkelen volgens hun eigen ontwikkelplan.
BLOG: In 7 stappen naar een leercultuur – Stap 6: Blijf elkaar uitdagen
Mijn droom is om van iedere werkgever een Superwerkgever te maken. Daarom neem ik je in deze 7 stappen mee in wat jij kan doen om een superwerkgever te worden. Belangrijk daarbij is het creëren van een leercultuur binnen jouw organisatie. In een leercultuur wordt het voor medewerkers en managers mogelijk om zich kwetsbaar op te stellen, om feedback te ontvangen en om zichzelf te gaan ontwikkelen volgens hun eigen ontwikkelplan.
BLOG: In 7 stappen naar een leercultuur – Stap 5: Een continue feedbackstroom
Omdat het ons doel is om van iedere werkgever een superwerkgever te maken wil ik je in deze serie graag laten zien welke stappen je kan zetten om een superwerkgever te worden. Een belangrijk onderdeel daarbij is het creëren van een leercultuur binnen jouw organisatie. In een leercultuur wordt het voor medewerkers en managers mogelijk gemaakt om zich kwetsbaar op te stellen, om feedback te ontvangen en om zichzelf te gaan ontwikkelen volgens hun eigen ontwikkelplan.
BLOG: In 7 stappen naar een leercultuur – Stap 4: De rol van het management
Omdat het ons doel is om van iedere werkgever een superwerkgever te maken, wil ik je in deze serie graag mee nemen in de stappen die je kan zetten om een superwerkgever te worden. Een belangrijk onderdeel daarbij is het creëren van een leercultuur binnen jouw organisatie. In een leercultuur wordt het voor medewerkers en managers mogelijk om zich kwetsbaar op te stellen, om feedback te ontvangen en om zichzelf te gaan ontwikkelen volgens hun eigen ontwikkelplan.
BLOG: In 7 stappen naar een leercultuur – Stap 3: Medewerkers aan zet
Omdat het ons doel is om van iedere werkgever een superwerkgever te maken, wil ik je in deze serie graag mee nemen in de stappen die je kan zetten om een superwerkgever te worden. Een belangrijk onderdeel daarbij is het creëren van een leercultuur binnen jouw organisatie. In een leercultuur wordt het voor medewerkers en managers mogelijk om zich kwetsbaar op te stellen, om feedback te ontvangen en om zichzelf te gaan ontwikkelen volgens hun eigen ontwikkelplan.
Blog : In 7 stappen naar een leercultuur – Stap 2: Het MT op een lijn
Omdat het ons doel is om van iedere werkgever een superwerkgever te maken wil ik je in deze serie graag mee nemen in de stappen die je kan zetten om een superwerkgever te worden. Een belangrijk onderdeel daarbij is het creëren van een leercultuur binnen jouw organisatie. In een leercultuur wordt het voor medewerkers en managers mogelijk om zich kwetsbaar op te stellen, om feedback te ontvangen en om zichzelf te gaan ontwikkelen volgens hun eigen ontwikkelplan.
Blog : In 7 stappen naar een leercultuur – Deel 1: De 0-meting
Omdat het onze missie is om van iedere werkgever een superwerkgever te maken wil ik je in deze serie graag meenemen in de stappen die je kan zetten om een superwerkgever te worden. Een belangrijk onderdeel daarbij is het creëren van een leercultuur binnen jouw organisatie. Lees ook de blog: Wat een leercultuur voor jouw organisatie kan betekenen.
BLOG: Wat een leercultuur jouw bedrijf kan opleveren
Een belangrijk onderdeel van het worden of het zijn van een superwerkgever is het creëren van een leercultuur binnen jouw organisatie. In een leercultuur hebben de medewerkers (inclusief het management) de mogelijkheid om te leren en om zichzelf en de collega’s te helpen ontwikkelen tot een betere ‘ik’. Door het creëren van een leercultuur worden de medewerkers ontwikkeld tot oplossings- gerichte medewerkers die zowel zelfstandig als met elkaar problemen op kunnen lossen.
BLOG: Belang van een leercultuur in corona tijd
In de afgelopen Corona maanden heb ik regelmatig ondernemers gesproken over de manier waarop zij door de Corona tijden heen komen. De ene is heel druk en de ander heeft nagenoeg geen opdrachten meer. Dat vraagt aanpassingen in bedrijfsvoering en strategie. Soms om al het extra werk aan te kunnen en soms om om te gaan met veel minder of heel ander werk. Dat vraagt ook veel omschakeling van medewerkers.
BLOG: Luister je wel vaak genoeg naar jezelf?
Twee weken geleden sprak ik een manager bij een middelgroot handelsbedrijf en aan het begin van het gesprek vroeg ik hem “Hoe gaat het nou met je?” Ik kreeg de reactie “Druk, druk, heel druk!!” En dat is eigenlijk altijd het antwoord dat ik van hem krijg als ik vraag hoe het gaat. En het antwoord kwam ook met een soort van trots. Daarop doorvragende bleek al snel dat hij de onbewuste overtuiging had dat: “als je druk bent ben je belangrijk, dan doe je ertoe, dan ben je ‘onmisbaar’ voor het bedrijf”.
BLOG: Voer eens vaker een ‘echt’ gesprek
Een paar weken geleden heb ik een blog geschreven over omgaan met weerstand en het echte gesprek. Naar aanleiding van deze blog kreeg ik vragen als: 'Wat is nou het echte gesprek' en 'Hoe doe je dat, oordeelvrij kijken naar de ander?' Hele terechte vragen, omdat we communicatie en een gesprek met de ander vaak zo voor vanzelfsprekend aannemen.
BLOG: Sturen op inspanning of op resultaat?
Als manager wil je samen met je medewerkers zo goed mogelijk de organisatiedoelen realiseren. De organisatiedoelen worden vertaald naar afdelingsdoelen en die worden verdeeld onder de medewerkers, de individuele doelen. Nu heb je als manager/leidinggevende 2 keuzes. Ga je sturen op input of ga je sturen op output?
BLOG: Hé manager, laat de medewerker het zelf oplossen!
Ik kom regelmatig managers tegen die klagen dat ze druk zijn. Waar ben je dan zo druk mee, vraag ik wel eens. En meestal is het antwoord van gelijke strekking: brandjes blussen en problemen oplossen. Veel managers worden door hun medewerkers aangesproken over allerlei problemen. Zaken die in de dagelijkse praktijk niet werken, zaken waar medewerkers last van hebben, die het werk belemmeren, die doorlooptijden verlengen, zaken die onnodig geld kosten, etc.
BLOG: Het belang van een flexibel bedrijf in een snel veranderende markt
Afgelopen weekend zag ik op de televisie een programma over de nieuwe technische ontwikkelingen in de wereld. Over de mogelijkheid om vlees te kweken, over kunstlicht dat precies afgestemd was op het gewas dat het bescheen, over de verdergaande robotisering en kunstmatige intelligentie, over nieuwe technieken voor duurzame energie en over mogelijkheden van 3D printing. Kortom, allemaal ontwikkelingen waar we vroeg of laat mee te maken krijgen.
BLOG: Weg met die ideeën bussen!
In sommige bedrijven zie je ze staan, de ideeënbus. Het idee is sympathiek, een medewerker ziet een verbetering, beschrijft een probleem met een oplossing of heeft een briljant idee. Hij schrijft het idee op een briefje en gooit het in de ideeënbus. En daarna is de kans groot dat hij er nooit meer wat van hoort. Bij veel bedrijven zonder ideeënbus wordt er vaak net zo lang tegen een collega gemopperd tot deze de collega motiveert om het tegen de manager te vertellen.
BLOG: Hoe behoud je medewerkers in een krappe arbeidsmarkt?
Enige weken geleden kreeg in het Arbeidsmarktonderzoek ‘Regio in Beeld’ 2018 van het UWV in de mail. Daarin is te lezen dat in heel Nederland, op de drie noordelijke provincies na, voor steeds meer branches de arbeidsmarkt als ‘krap’ getypeerd wordt. En dat is ook wat ik terug hoor bij veel klanten, het wordt op dit moment steeds lastiger om goede mensen te krijgen. De markt is weer aan het groeien en er dus is een grotere vraag is naar goed personeel.