Luister je wel vaak genoeg naar jezelf?
Twee weken geleden sprak ik een manager bij een middelgroot handelsbedrijf en aan het begin van het gesprek vroeg ik hem “Hoe gaat het nou met je?”
Ik kreeg de reactie “Druk, druk, heel druk!!”
En dat is eigenlijk altijd het antwoord dat ik van hem krijg als ik vraag hoe het gaat. En het antwoord kwam ook met een soort van trots. Daarop doorvragende bleek al snel dat hij de onbewuste overtuiging had dat: “als je druk bent ben je belangrijk, dan doe je ertoe, dan ben je ‘onmisbaar’ voor het bedrijf”.
En ik kom veel mensen tegen met deze overtuiging. Een overtuiging die soms ook opgesloten zit in de bedrijfscultuur en door het management nog gevoed wordt ook. Terwijl druk zijn echt geen kwaliteit is. In tegendeel wat mij betreft.
Als je constant maar druk bent, dan ligt je focus continu op het werk, op presteren, op produceren. Je moet nog een deadline halen, je moet die klant nog bellen, je moet die offerte nog schrijven en versturen. Allemaal activiteiten die veel denkkracht vereisen en die je laten focussen op externe zaken.
“Terwijl druk zijn echt geen kwaliteit is. In tegendeel wat mij betreft.”
Door continue te ‘rennen’, door altijd maar te focussen op het werk, op externe zaken, hebben we nog maar heel weinig aandacht voor wat er zich in onszelf afspeelt. Welke signalen je lijf afgeeft, waar de pijntjes in je lijf zitten die we al zo lang negeren, waar je intuïtie je wil waarschuwen voor die foute beslissing of voor die emotie die je vertelt dat je misschien niet met de juiste dingen bezig bent.
Door continu te rennen, missen we de signalen van de krachtigste bron in ons zelf, onze intuïtie. Je intuïtie kan je alleen verstaan door te vertragen, door te stoppen met rennen en door te leren stil zitten. En heel bewust te luisteren naar ons lijf.
En daar kan je vandaag al mee beginnen. Bijvoorbeeld door 3 x per dag eens heel bewust stil te staan, of stil te zitten. En heel bewust met je aandacht te zijn bij wat er zich in je lijf af speelt. Hoe voel je je op dat moment? Welke pijntjes voel je? Wat voor gevoel heb je op dat moment in je lijf?
“Door continu te rennen, missen we de signalen van de krachtigste bron in ons zelf, onze intuïtie”
En dat is best lastig in het begin, omdat je ‘denken’ je vaak in de weg zit, ertussendoor begint te ‘kletsen’, je afleidt van je gevoel. Omdat we vaak het voelen zo verleerd zijn, kan voelen ook best spannend zijn. Maar dat is ook O.K, dat is het oude patroon dat je langzaam kan doorbreken. En hoe vaker je dit doet, hoe meer wijsheid je uit je lichaam kan halen in plaats van uit je denken.
Als je eenmaal de balans hebt gevonden tussen denken en voelen dan zal je nooit meer trots zeggen “ik ben heel druk”, maar zal je zeggen, “ik ben te druk geweest, ik moet weer tijd nemen om te vertragen en te luisteren naar mezelf”.
Succes!