Hoe is het met de leercultuur in jouw bedrijf?

Als je resultaten wilt bereiken, als je een succes wilt maken van jouw bedrijf of jouw project, zijn twee dingen altijd belangrijk om op te focussen: “Wat is het doel en wat is de eerste stap die je moet zetten om daar te komen?”

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken, waar je naar toe wilt en hoe dat toekomstplaatje er precies uitziet. Des te scherper je het eindbeeld voor ogen hebt, des te makkelijker wordt het om de juiste keuzes te maken en des te makkelijker wordt het om prioriteiten te stellen. Door je continue af te vragen; ‘Draagt deze actie bij aan mijn doel?’, zorg je dat je effectief blijft in het realiseren van je droom.

Daarnaast is het ook belangrijk om heel goed te weten; ‘Wat is de eerste stap om bij dat doel te komen?’. Je hoeft niet de hele weg vooraf al uit te stippelen, want het loopt vaak toch anders dan je gepland had. Maar de eerste stap maakt dat je in beweging komt, dat je een stap dichter bij je doel bent. Wanneer je alleen maar bezig bent met doelen, dan blijft het bij dromen. De eerste stap is nodig om je dromen waar te maken, om echt resultaat te bereiken. Als de eerste stap gezet is, wordt de tweede al een heel stuk makkelijker

O-meting

Voordat wij met Superwerkgever.nl aan een traject met een klant beginnen stellen wij ook altijd de vragen; ‘Wat wil je bereiken en waar sta je nu?’.

Naast de vraag waar wil je heen, stellen we de vraag; ‘Waar sta je nu?’. Dit omdat de huidige situatie van belang is omdat je wilt weten wat de eerste stap gaat zijn om samen naar het doel toe te werken.

In de praktijk blijkt dat het voor een ondernemer/werkgever lastig is om zelf een inschatting te maken waar hij staat met zijn bedrijf en zijn werknemers. Als je boven aan de ladder staat en het gaat over onderwerpen als leiderschap, veiligheid, managementstijl, leerbereidheid, onderstroom enzovoort, dan is het lastig om de schaduwzijde van je eigen bedrijf te zien en nog lastiger om daar een objectief oordeel over te geven. De vraag is namelijk niet hoe jij als manager, maar hoe de medewerkers deze onderwerpen ervaren.

Dat is de reden dat we voor iedere traject, of het nou een individuele coaching is of een jaarprogramma een 0-meting doen door in gesprek gaan met de medewerkers en de huidige situatie inventariseren. Daarnaast maken we ook gebruik van de Flowscan om een goed beeld te krijgen van de situatie bij alle medewerkers.

De Flowscan

De Flowscan is ontworpen om de situatie in de organisatie te onderzoeken die bepalen of je wel of niet in flow kan werken. Flow is dat gevoel dat je helemaal ergens in op gaat, dat je eindeloos door kan gaan, dat je het besef van tijd kwijt raakt. Het gevoel dat je bijna vergeet te lunchen, dat je bruist van de goede ideeën, dat het werk vanzelf lijkt te gaan, en dat je reuze productief en creatief bent. Een heerlijk gevoel en het levert nog hele mooie resultaten op ook! Echt een wauw gevoel…. En dit wauw gevoel geeft je ook voldoende veiligheid en vertrouwen om te kunnen groeien.

In de Flowscan worden een achttal Flowfactoren onderzocht die bepalen of mensen in Flow kunnen werken. Thema’s zijn onder meer; Veiligheid, Feedback structuren, Kernwaarde van de organisatie, Focus en concentratie, Balans tussen uitdagingen en vaardigheden, Erkenning en waardering, etc.

Allemaal factoren die ook bepalen of een medewerker zich wel of niet kwetsbaar durft op te stellen en daarmee kan en durft te ontwikkelen. En daarmee is de Flowscan voor ons een heel waardevol middel om de nulmeting te doen bij onze potentiële opdrachtgevers.

Bij het uitvoeren van de scan krijgen de medewerkers een e-mail met daarin een unieke link naar een vragenlijst en waarin zij vragen kunnen beantwoorden die te maken hebben met de werkomstandigheden binnen de organisatie die bepalend zijn voor een leercultuur. Op basis van alle antwoorden volgt een rapport die de situatie van de 8 factoren beschrijft. Aan het eind van het rapport volgt een conclusie en aanbeveling voor de organisatie welke factoren verbetert kunnen worden en wat daarvoor nodig is.

Op basis van de uitkomsten kunnen wij de conclusie en aanbevelingen bespreken met de klant en zo samen komen tot een passende aanbieding voor jouw bedrijf.

Hoe staat het bij jullie?

Ik kan me voorstellen dat je als ondernemer ook graag wilt weten hoe het in jouw bedrijf staat met de het gevoel van veiligheid, de leerbereidheid, leiderschapsstijl onderstroom etc. Overweeg dan ook eens om een nul meting te doen in jouw bedrijf. Dat kan in meerdere vormen; met alleen de Flowscan, eventueel aangevuld met interviews met een groep medewerkers en managers, met mee kijken en luisteren op de afdelingen etc.

Wil je hier meer over weten kijken dan eens naar de flowscan of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer over superwerkgever