5 tips om jouw medewerkers voor jouw bedrijf te behouden

Veel bedrijven zijn op zoek naar nieuwe medewerkers. De vraag naar mensen is nog nooit zo hoog geweest en de werkeloosheidscijfers zijn nog nooit zo laag geweest. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het van belang om extra zuinig op je medewerkers te zijn. De grote vraag is: hoe zorg je er voor dat je je medewerkers kan binden aan jouw bedrijf zodat ze ook graag bij jou blijven werken?

Wat kan jij doen om je medewerkers te behouden? 5 tips:

Tip 1: Iedere medewerker is uniek

Het belangrijkste wat je voor ogen moet houden is; iedere werknemer is uniek! Iedere werknemer zit dus ook in een andere situatie en heeft daardoor andere wensen. Je kan wel kijken naar wat ‘Millennials’ belangrijk vinden, maar ook iedere millennial is weer anders. Ga dus in gesprek met ieder medewerker en vraag wat hij of zij belangrijk vindt en kijk wat jij daarin kan bieden. Ook als je het niet kan bieden is het in ieder geval goed om dat helder en bespreekbaar te krijgen.

Tip 2: Zorg voor een veilige werkomgeving

Om lekker te kunnen werken en om te kunnen ontwikkelen is een basisvoorwaarde dat mensen zich veilig voelen. Pas als ze zich veilig voelen, durven ze zich uit te spreken, zich te uiten, durven ze kwetsbaar en open te zijn, ook tegen jou als manager of werkgever.

Onderzoek dus hoe het staat met de veiligheid binnen jouw organisatie. Ga in gesprek met medewerkers, durven medewerkers zich uit te spreken, houden ze dingen achter, durven ze eerlijk te zijn naar hun manager etc.

Vraag je af of jij als werkgever degene bent die dat onderzoek moet doen. Als mensen zich niet veilig voelen zullen ze dat niet makkelijk melden namelijk. Soms is het beter om het onderzoek te laten doen door een externe partij. Deze partij kan toezeggingen doen over de vertrouwelijkheid, over wat er wel en niet gedeeld wordt, waardoor medewerkers vaak makkelijker praten.

Tip 3: Voer het echte gesprek

Indien je medewerkers zich veilig voelen, wordt het ook mogelijk om een open en eerlijk gesprek te hebben met elkaar. Pas wanneer je open en eerlijk kan praten over de wensen van de medewerkers, kan je maximaal maatwerk bieden om een ideale werksituatie te creëren.

Zo kom je er misschien ook tijdig achter dat jouw beste medewerker ‘aan het rond kijken is’ omdat hij / zij toch niet zo lekker in zijn vel zit als je dacht, het werk lastig kan combineren met thuis en /of omdat de uitdaging gemist wordt. Zo kan je tijdig samen kijken welke veranderingen wenselijk en/of nodig zijn om de medewerker te kunnen behouden.

Tip 4: Zorg voor een hoger doel

Een belangrijk onderdeel van een prettige werksfeer is om samen ergens naar toe te werken en om samen een bijdrage te kunnen leveren. Als het doel niet helder is, als we niet weten waar we het voor doen dan is de motivatie ook vaak minder. Dan blijven we druk met de dagelijkse beslommeringen, maar verliezen we de focus op ‘het waarom’ we het doen en op de voortgang van die doelen.

Als er echter een inspirerend hoger doel is waar iedereen voor wil gaan, dan geeft dat een enorme boost aan de gedrevenheid en de binding van de medewerkers. Bij een hoger doel kan je denken aan doelen als; een schonere wereld, een rookvrije generatie, 100% slaafvrije chocolade, fossielvrij leven binnen 1 generatie, etc. Allemaal doelen waar mensen een gevoel bij kunnen hebben en voor kunnen gaan.

Tip 5: Zorg voor voldoende uitdaging

De meeste mensen willen uitgedaagd worden, willen groeien, zich ontwikkelen. Praat dus ook over de ambities van jouw medewerkers. Waar willen ze over 3 jaar staan? Wat hebben ze daar voor nodig en hoe kan jij als werkgever hen daar in ondersteunen?

Door mee te denken over de ontwikkeling, over training, over uitdagingen en daar ook daadwerkelijk mogelijkheden te bieden kan je medewerkers aan je binden.

Zo kan je ook praten over de toekomst van die medewerker in jouw bedrijf. Zo kom je er, zoals ik hiervoor al noem, misschien achter dat de medewerker ‘aan het rond kijken is’. Omdat hij bijvoorbeeld de uitdaging mist en graag door wil groeien. Als je dat weet kan je ook kijken of de medewerker wellicht beter horizontaal door kan groeien in plaats van verticaal. Horizontaal doorgroeien kan bijvoorbeeld door een teamleider van ‘een makkelijk team’ de leiding te geven over een team het minder goed loopt, met de opdracht om daar ook een goed team van te maken.

Vijf tips die jou als werkgever kunnen helpen om mensen te binden aan jouw bedrijf. Misschien valt het je op dat ‘salaris’ er niet bij staat. De nieuwe generaties zijn namelijk niet meer alleen te porren met een grote leaseauto of een vet salaris. De wensen verschuiven met de generaties, waarbinnen iedereen weer zijn eigen unieke wensen heeft.

Wil je hier meer over weten, kijk ook eens naar de andere blogs voor meer inspiratie of bel om verder te praten met een bak koffie.

Meer over superwerkgever