De voordelen van interne trainingen voor jouw bedrijf

Voor de Coronacrisis was ik op vakantie in Frankrijk. Terwijl ik in de rij stond bij de kassa van de supermarkt trok een wat oudere dame een chequeboekje uit haar tas en begon een cheque uit te schrijven. Iets wat we in Nederland al sinds 2002 niet meer kennen. Op het moment dat je die ‘oude’ technieken ziet dan realiseer je je weer dat de wereld continu in beweging is.

Je bent nooit klaar met leren

Het kan dus geen nieuws meer zijn dat je niet klaar bent met leren nadat je je opleiding of studie hebt afgerond. In een snel veranderende wereld is het belangrijk om mee te groeien met alle ontwikkelingen en dat kan alleen maar als je jezelf en je medewerkers blijft ontwikkelen.

Een hele mooie manier om medewerkers te blijven ontwikkelen is het introduceren van interne trainingen binnen jouw organisatie. Interne trainingen worden gegeven door medewerkers voor medewerkers.

Lees ook: Hoe is het met de leercultuur in jouw bedrijf?

Interne trainingen

Een interne training is een training die gemiddeld tussen de 1 uur en een dagdeel duurt en die over ieder onderwerp kan gaan waar de medewerkers iets aan kunnen hebben.

Daarbij kan je denken aan de boekhouder die een training geeft over nieuwe wetgeving, het kan een verkoper zijn die een training geeft over een nieuwe app die je kan gebruiken om jullie naamsbekendheid te vergroten of een training door iemand van R&D over een nieuw product.

Maar je kan ook verder denken dan dat. Zo kan in principe iedere medewerker een training geven over een onderwerp dat hem interesseert. Zo kan die zelfde verkoper misschien ook een training geven over ‘omgaan met weerstand’ omdat hij tijdens zijn vrijwilligerswerk daar veel mee te maken heeft. Zo kan de boekhouder misschien een training geven over ‘assertiviteit’ omdat dat voor hem een persoonlijk thema was en hij daar veel mee gedaan heeft. Zo kan in principe iedere medewerker iedere training geven over een onderwerp waar hij of zij kennis en interesse in heeft.

Interne trainingen: De voordelen!

Wanneer interne trainingen in jouw bedrijf regelmatig gegeven worden dan heeft dat voordelen op drie vlakken:

Voor de ‘interne trainer’

De medewerker die de training gaat verzorgen zal tijdens de voorbereiding de stof extra goed doornemen om zo boven de stof te komen staan en om zo de meeste vragen te kunnen beantwoorden. Door het ontwikkelen en voorbereiden van de training wordt hij nog meer specialist dan hij al was. Het is algemeen bekend dat je het meeste leert over een onderwerp door er een training over te geven.

Daarnaast leert de medewerker ook voor de groep te staan, leert presenteren, leert buiten zijn comfortzone te treden en leert hoe je een goede training op kunt bouwen. Veel leermomenten dus in 1 training.

Voor de deelnemers

De deelnemers krijgen ‘gratis’ een extra training aangeboden en krijgen de kans om meer te leren over het onderwerp van de training. Door regelmatig te trainen en door diverse trainingen te blijven volgen blijven de medewerkers in de leerstand en krijgen ze de kans om zich breder te ontwikkelen.

Voor de organisatie

Wanneer er met regelmaat interne trainingen op de agenda staan, ontstaat een cultuur waarin het normaal is om kennis te delen met elkaar. Een cultuur waarin het normaal is dat iedere medewerker ergens een specialist in kan zijn en daar een training over kan geven.

Door met elkaar bezig te zijn met collectieve ontwikkeling ontstaat er een leercultuur binnen de organisatie met alle voordelen van dien.

Kortom, veel voordelen van het initiëren van interne trainingen binnen jouw bedrijf. In het begin vraagt het wat meer energie omdat medewerkers het nog spannend vinden. Maar hoe te langer jullie er mee bezig zijn hoe ‘gewoner’ het wordt en hoe te meer ervaring ontstaat er in de organisatie waar anderen weer op kunnen voortborduren.

Lees ook: Wat een leercultuur jouw bedrijf kan opleveren

De eerste stap naar een Superwerkgever

Stimuleer dus je medewerkers om na te denken over welke trainingen zij willen gaan geven. Help ze eventueel met een training ‘train de trainer’ om ze te helpen de basis kneepjes van het trainen te leren kennen.

Laat ze eventueel beginnen met een korte training van 30 tot 60 minuten, bijvoorbeeld als onderdeel van een vergadering. Dan begin je met kleine stapjes die uit kunnen groeien naar een leercultuur met volwaardige trainingen en misschien zelfs een academie binnen jouw organisatie. Daarmee zijn de interne trainingen een eerste stap naar het zijn van een Superwerkgever. Meer hierover weten? Lees dan de serie In 7 stappen naar een leercultuur.

Succes!

Meer over superwerkgever