Als ondernemer 60 uur werken, is dat nog wel van deze tijd?

Veel ondernemers zijn heel druk, er ligt veel op het bordje. Want uiteindelijk ben jij als ondernemer overal voor verantwoordelijk. Daarbij willen de meeste ondernemers zich graag overal mee bemoeien en/ of alles monitoren. Het gevolg daarvan is dat er al gauw 60 uur gewerkt wordt, zo niet nog meer.

Maar is meer dan 60 uren werken wel nodig?

Werk jij wel effectief?

Om dat te onderzoeken kan je beginnen met bij te houden waar de meeste tijd in gaat zitten, waar jij als ondernemer de meeste aandacht aan besteed. Door je uren bij te houden krijg je een goed inzicht van je eigen effectiviteit.

Om het bijhouden overzichtelijk te houden kan je onderscheid maken tussen 3 soorten werkzaamheden:

  • Operationele uren
  • Brandjes blussen
  • Project uren

Operationele uren:

Operationele uren zijn die uren die je besteedt aan de directe operatie. Dus aan die zaken waar jullie als bedrijf het geld mee verdienen. Daarbij kan je denken aan planning, logistiek, productie, sales etc.

Brandjes blussen:

Met brandjes blussen bedoel ik de problemen oplossen die op je bordje gelegd worden. Vaak krijg je vragen van managers/ medewerkers of word je geconfronteerd met problemen uit de praktijk. Dan wordt er naar jou als ondernemer gekeken om dat op te lossen of om een beslissing te nemen.

Project uren:

Bij project uren hebben we het over uren die je maakt om je bedrijf te verbeteren. Dat zijn de lange termijn projecten waar je over na denkt of die je aan het uitwerken bent. Dat kan gaan over, strategie, lange termijn bedrijfsdoelen,  verbeteringen van processen, een nieuw bedrijfspand, marktontwikkeling etc.

Focus

Het is interessant om bij te houden hoeveel tijd je met de bovenstaande categorieën bezig bent. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf kan je voor jezelf bepalen of je met de juiste dingen bezig bent. Des te groter je bedrijf, des te meer je opschuift van operatie naar project-uren.

Als zelfstandige zal je alle operatie zelf moeten oppakken. Toch zal je ook tijd moeten maken om na te denken over de lange termijn, over strategie, over je eigen ontwikkeling.

Als je een bedrijf hebt met 25+ medewerkers dan zou je als ondernemer de meeste tijd vrij moeten hebben om op strategisch niveau te kunnen werken, de focus hebben op de lange termijn in plaats van de operationele zaken van die dag of week.

Veel ondernemers worden echter opgeslokt door de dagelijkse uitdagingen. Zijn druk met brandjes blussen, hebben nog veel verantwoordelijkheid over operationele taken of zitten heel dicht op de operatie door alles te willen controleren.

In je bedrijf of aan je bedrijf?

Hierdoor werk je in je bedrijf in plaats van aan je bedrijf. Aan je bedrijf werken is van belang om te kunnen sturen, om te kunnen groeien, mee te kunnen groeien met de veranderende markt, om echt leiding te geven. Door na te denken over waar je als bedrijf naar toe wilt kan je daar ook op sturen in plaats van dat je succes ‘je overkomt’. Want wat ga je doen als het even niet zo lekker loopt, aan welke knoppen kan je dan draaien?

Om als DGA / Ondernemer meer ruimte te krijgen om met de lange termijn bezig te zijn is het van belang om de focus op de operatie meer en meer over te dragen. Door medewerkers/managers op te leiden om de verantwoordelijkheid van je over te nemen krijg jij de handen vrij om aan je bedrijf te werken. Door de verantwoordelijkheid lager in de organisatie te leggen hoef je alleen te monitoren in plaats van het zelf uit te voeren. Wanneer medewerkers leren om in oplossingen te denken in plaats van de problemen bij jou neer te leggen hou je tijd over die je gericht kan gebruiken voor focus op de lange termijn doelen.

Hoe dan?

Word je dus bewust van waar jij je tijd aan besteedt en zorg er voor dat je voldoende tijd hebt om de focus te verleggen van operatie naar lange termijn projecten/doelen. Neem de tijd om aan je bedrijf te werken in plaats van in je bedrijf.

Wil je weten hoe je de medewerkers klaar stoomt voor meer verantwoordelijkheid, lees dan ook eens deze blog

Wil je ook superwerkgever worden?

Want zeg nou eerlijk, als werkgever ben je nooit uitgeleerd. Dan is het in sommige fases van je ondernemerschap gewoon ontzettend fijn om ondersteuning te krijgen van iemand die mee kijkt naar je de inzet van je medewerkers. Neem contact op met Superwerkgever.nl, wij komen graag een keer sparren!

Meer over superwerkgever